call center phone

210 3000 450

6 Οκτωβρίου 2023

Απόφαση Αρείου Πάγου σχετικά με αποζημίωση κλοπής αυτοκινήτου

Τι σημαίνει για τους οδηγούς η απόφαση του Αρείου Πάγου σχετικά με αποζημίωση κλοπής αυτοκινήτου που αρνήθηκε να δώσει ασφαλιστική εταιρεία;

εικόνα-μιας-σφύρας-προέδρου-δικαστηρίου

Η πρόσφατη απόφαση του Αρείου Πάγου που δικαίωσε ασφαλιστική εταιρεία που δεν αποζημίωσε ασφαλισμένο για περιστατικό κλοπής γεννάει εύλογα ερωτήματα για το πόσο καλυμμένοι είμαστε όσοι ασφαλίζουμε το όχημά σας έναντι κλοπής.

Στο Pricefox.gr ζητήσαμε από τους εξειδικευμένους μας συνεργάτες στην MEDITERRANIA AAEZ, που προσφέρουν δωρεάν νομικές συμβουλές σε όλους τους πελάτες μας καθώς και την κάλυψη νομικής προστασίας, να μας εξηγήσουν τι σημαίνει πραγματικά αυτή η απόφαση.

Από τους συνεργάτες μας στην MEDITERRANIA AAEZ:

Η απόφαση του Αρείου Πάγου, αναφορικά με τη μη υποχρέωση καταβολής αποζημίωσης από ασφαλιστική εταιρεία, έπειτα από κλοπή ασφαλισμένου σε αυτήν αυτοκινήτου, λόγω βαριάς αμέλειας του ασφαλισμένου της, είναι προφανές ότι δημιουργεί εύλογα ερωτήματα στους ιδιοκτήτες αυτοκινήτων που διαθέτουν αυτή την κάλυψη:

  1. Mπορεί να μην αποζημιωθώ σε περίπτωση κλοπής του αυτοκινήτου μου, ενώ διαθέτω την κάλυψη αυτή και πληρώνω τα σχετικά ασφάλιστρα;
  2. Σε ποιες περιπτώσεις δεν θα αποζημιωθώ για την κλοπή του αυτοκινήτου μου;

Παρακάτω οι απαντήσεις των συνεργατών μας για καθένα από τα ερωτήματα.

Mπορεί να μην αποζημιωθώ σε περίπτωση κλοπής του αυτοκινήτου μου, ενώ διαθέτω την κάλυψη αυτή και πληρώνω τα σχετικά ασφάλιστρα;

Κατ’ αρχάς θα πρέπει να επισημάνουμε ότι, οι ασφαλιστικές εταιρείες στη συντριπτική πλειοψηφία των περιπτώσεων κλοπής, αποζημιώνουν τους ασφαλισμένους τους, σύμφωνα με αυτά που προβλέπονται, από τους όρους ασφάλισης της κάλυψης αυτής. Απόδειξη για αυτό αποτελούν οι χιλιάδες αποζημιώσεις για κλοπή που αποδίδονται σε ασφαλισμένους από το σύνολο των ασφαλιστικών εταιρειών κάθε χρόνο.

Οπότε δεν συντρέχει κάποιος λόγος ανησυχίας για τους ασφαλισμένους, στο πλαίσιο της συγκεκριμένης απόφασης του Αρείου Πάγου.

Οι ασφαλισμένοι πρέπει να γνωρίζουν ότι στις ασφαλίσεις, εξαιρούνται κάλυψης οι περιπτώσεις του δόλου αλλά και της βαριάς αμέλειας από την πλευρά του ασφαλισμένου, ως προς την υφιστάμενη ζημία.

Επίσης γενικά ισχύει ως αρχή ότι, ο ασφαλισμένος, κατά το χρόνο ασφάλισής του, πρέπει να παραμένει «συνετός» και να έχει την ανάλογη επιμέλεια, ως προς το αντικείμενο που έχει ασφαλίσει και να μη δείχνει τέτοιου βαθμού αδιαφορία, ώστε να προκαλέσει ο ίδιος το ζημιογόνο γεγονός.

Σχετικά τώρα με την περίπτωση της κλοπής του αυτοκινήτου, για την οποία είχαμε την απόφαση του Αρείου Πάγου, πρέπει να πούμε ότι αυτή ήταν μία ακραία περίπτωση.

Το σκεπτικό της απόφασης, σύμφωνα με τα δημοσιεύματα, στηρίχθηκε στον καταλογισμό «βαριάς αμέλειας» από την πλευρά του ασφαλισμένου, τόσο βαριάς, που στην ουσία προκάλεσε την τέλεση της πράξης της κλοπής. Ειδικότερα στο σκεπτικό της απόφασης αναφέρεται ότι ο ασφαλισμένος δεν επέδειξε τη συμπεριφορά του μέσου συνετού και επιμελούς ασφαλισμένου και δεν επέδειξε την επιμέλεια που όφειλε και μπορούσε να καταβάλει, για την αποφυγή της κλοπής.

Επίσης στο σκεπτικό της απόφασης επισημαίνεται ότι η παρέκκλιση του ασφαλισμένου από τη συμπεριφορά του μέσου συνετού και επιμελούς ασφαλισμένου ήταν σημαντική, ασυνήθης και ιδιαιτέρως μεγάλη, σε βαθμό που να καταδεικνύει πλήρη αδιαφορία.

Σε ποιες περιπτώσεις δεν θα αποζημιωθώ για την κλοπή του αυτοκινήτου μου;

Ως προς το ερώτημα αυτό, συμπερασματικά από τα παραπάνω προκύπτει ότι, δεν θα αποζημιωθώ όταν αποδεδειγμένα η αδιαφορία μου, ως προς το ασφαλισμένο αντικείμενο (αυτοκίνητο), ήταν τέτοιας έντασης που ήταν κρίσιμη για την τέλεση της πράξης (κλοπής).

Για να γίνει αυτό πιο κατανοητό μπορούμε να αναφέρουμε ως παραδείγματα περιπτώσεις όπως: σταθμεύω το αυτοκίνητό μου και αφήνω κάποιο παράθυρο ανοικτό, σταθμεύω το αυτοκίνητό μου και το αφήνω ξεκλείδωτο, ή σταθμεύω το αυτοκίνητο μου και αφήνω μέσα σε αυτό τα κλειδιά.

Κλείνοντας, συμπερασματικά μπορούμε να πούμε ότι η συντριπτική πλειοψηφία των περιπτώσεων κλοπής αυτοκινήτου (πλην κάποιων ελάχιστων περιπτώσεων), δεν συνδέονται με αποδεδειγμένη βαριά αμέλεια του ασφαλισμένου και ως εκ τούτου αποζημιώνονται κανονικά από τις ασφαλιστικές εταιρείες.