58% αύξηση στα ενοίκια από το 2015. Πώς να νοικιάσω σπίτι στα μέτρα μου.
Πόσο έχουν αυξηθεί τα ενοίκια; Με τι κριτήρια να κρίνεις αν ένα σπίτι είναι κατάλληλο; Δες τι ελέγχους δεν πρέπει να ξεχάσεις και πώς να διαπραγματευτείς.
Τα ενοίκια τα τελευταία 8 χρόνια αυξάνονται συνεχώς και δυσκολεύουν όσους δεν έχουν ιδιόκτητη κατοικία, αφού σε συνδυασμό με την αύξηση του πληθωρισμού, οι μισθοί δεν έχουν αυξηθεί αρκετά ώστε να γεφυρώσουν το χάσμα.
Παρακάτω παρουσιάζουμε στατιστικά στοιχεία των τελευταίων ετών και δίνουμε μερικά χρήσιμα τιπς εξοικονόμησης για να νοικιάσεις σπίτι στα μέτρα σου.
Η αύξηση τιμών ενοικίων από το 2015 φτάνει σχεδόν το 60%
Το 2015 σημειώθηκαν οι χαμηλότερες τιμές ενοικίων της τελευταίας 12ετίας.
Από τότε κάθε χρόνο αυξάνονται και έφτασαν το 2023 να είναι περισσότερο από 58% μεγαλύτερες σε σχέση με το 2015.
Το 2019 σημείωσε τη μεγαλύτερη ετήσια αύξηση των ενοικίων αγγίζοντας σχεδόν το 10%, ενώ το 2021 κράτησε σχετικά σταθερές τις τιμές των ενοικίων με οριακή αύξηση 1,22%. Από το 2021 μέχρι σήμερα αυξήθηκαν πάνω από 13% αθροιστικά.
Πόσο αυξήθηκαν οι τιμές σε κάθε περιοχή το 2023 σε σχέση με το 2022;
Συγκρίνοντας τη μεταβολή των τιμών των ενοικίων του δεύτερου τριμήνου του 2023 με το δεύτερο τρίμηνο του 2022 βλέπουμε μεγάλες μεταβολές σε πολλούς νομούς της Ελλάδος.
Συγκεκριμένα, στο νομό της Κέρκυρας η αύξηση στις τιμές των ενοικίων είναι μακράν η μεγαλύτερη ξεπερνώντας το 40%.
H περιφέρεια Πελοποννήσου παρουσιάζει, στο σύνολο της, τη μεγαλύτερη αύξηση με το νομό Ηλείας να σημειώνει τη δεύτερη μεγαλύτερη αύξηση αγγίζοντας σχεδόν το 30% με τους νομούς Μεσσηνίας και Λακωνίας να σημειώνουν αύξηση άνω του 22%.
Στο άλλο άκρο της λίστας βλέπουμε ότι στις Κυκλάδες σημειώθηκε η μεγαλύτερη μείωση των τιμών κατά 16,4% με το νομό Καρδίτσας να ακολουθεί στο 8,6%. Στο νομό Έβρου, την Ξάνθη και το νομό Πρέβεζας η μείωση των τιμών ήταν μικρότερη του 5%, ενώ στο νομό Χίου, την Πέλλα και την Αιτωλοακαρνανία παρουσίασαν οριακές μειώσεις στις τιμές.
Ενδιαφέρον παρουσιάζουν η Αθήνα και η Θεσσαλονίκη με μικρές σχετικά αυξήσεις, μικρότερες του 8%. Ο νομός Σάμου, η Βοιωτία και η Φθιώτιδα δεν κατέγραψαν αλλαγές στα επίπεδα τιμών των ενοικίων τους.
Πώς να νοικιάσεις σπίτι στα μέτρα σου
Η αναζήτηση σπιτιού είναι μια χρονοβόρα διαδικασία και σημαντική απόφαση για ένα νοικοκυριό. Γι’ αυτό φτιάξαμε έναν πρακτικό οδηγό με έξυπνα τιπς ώστε να διαλέξεις ένα σπίτι κατάλληλο για τις ανάγκες σου.
Τα 5 πιο σημαντικά κριτήρια για να αποφασίσεις
* Όσες λιγότερες ανέσεις θελεις, τόσο χαμηλότερο ενοίκιο θα βρεις.
- Ο προϋπολογισμός σου.
- Η τοποθεσία του σπιτιού.
- Αν θα είναι επιπλωμένο το σπιτι.
- Η ενεργειακή κλάση του σπιτιού.
- Η γενικότερη κατάσταση του σπιτιού.
Ο Προϋπολογισμός σου.
Το πόσα χρήματα έχεις να διαθέσεις για το ενοίκιο και για τα άλλα έξοδα του σπιτιού, θα καθορίσει σε μεγάλο βαθμό την τελική σου απόφαση.
Η Τοποθεσία του σπιτιού.
Πόσο κοντά θέλεις να βρίσκεται το σπίτι στη δουλειά σου; Θέλεις να έχει κοντά συγκοινωνίες; Πόσο ασφαλής είναι η γειτονιά και πόσο εύκολα μπορείς να βρεις πάρκινγκ; Όσο περισσότερες ανέσεις προσφέρει η τοποθεσία του σπιτιού, τόσο ανεβαίνει το ενοίκιο.
Είναι επιπλωμένο το σπίτι ή όχι;
Συνήθως τα επιπλωμένα σπίτια έχουν και υψηλότερο ενοίκιο.
Η Ενεργειακή Κλάση του σπιτιού.
Όσο μεγαλύτερη η ενεργειακή κλάση του σπιτιού, τόσο μεγαλύτερο και το ενοίκιο. Η καλή μόνωση, τα κουφώματα αλουμινίου και ο ηλιακός θερμοσίφωνας βελτιώνουν την ενεργειακή κλάση.
Η γενικότερη κατάσταση του σπιτιού.
Είναι πρόσφατα ανακαινισμένο; Έχει πόρτα ασφαλείας; Έχει αυτόνομη θέρμανση; Είναι σε ψηλό όροφο; Έχει ασανσέρ; Κάθε ένα από αυτά ανεβάζουν την τιμή του ενοικίου.
7 ερωτήσεις και έλεγχοι που δεν πρέπει να ξεχάσεις να κάνεις
- Έχει υγρασία ή μούχλα;
- Έχει κοινόχρηστα; Πόσα;
- Σε τι κατάσταση είναι τα υδραυλικά;
- Τράβηξε φωτογραφίες το σπίτι ΠΡΙΝ μπεις.
- Διάβασε καλά το μισθωτήριο και τις δεσμεύσεις του.
- Ρώτα «Υπάρχει κάτι άλλο που θα έπρεπε να γνωρίζω για το σπίτι;»
- Αν δεν έχει αυτόνομη θέρμανση, ποιο είναι το καθεστώς θέρμανσης;
Τράβα φωτογραφίες πριν μπεις στο σπίτι.
Για να έχεις τεκμήρια της κατάστασής του προτού εισέλθεις εσύ, ώστε να μην επιβαρυνθείς με επιδιορθώσεις για τις οποίες δεν ευθύνεσαι. Δώσε έμφαση στις γωνίες και στους διαδρόμους.
Για το μισθωτήριο.
Αν βρίσκεις άδικους όρους, μη διστάσεις να τους αμφισβητήσεις π.χ. Να μην επιβαρύνεσαι εσύ για κάθε ζημιά ή επισκευή που μπορεί να προκύψει, αλλά μόνο για αυτές που αναλογούν στον ενοικιαστή.
Έχει κοινόχρηστα;
Ζήτησε το ιστορικό του διαμερίσματος για τα κοινόχρηστα των τελευταίων 6-12 μηνών για να υπολογίσεις το μέσο όρο.
Προσοχή στις διαδικτυακές απάτες!
- Αν είναι πολύ καλό για να είναι αληθινό, τότε 99% δεν είναι αληθινό.
- Δεν κλείνεις σπίτι χωρίς να πας να το δεις από κοντά.
- Μη βιαστείς. Πάρε το χρόνο σου και ψάξε με προσοχή.
Αν κάποιος σε πιέζει να πάρεις μια απόφαση πριν δεις το σπίτι, τότε ίσως προσπαθεί κάτι να κρύψει. Μην κλείσεις σπιτι αν δεν το δεις από κοντά και πρόσεξε τις αγγελίες «ευκαιρία» που στην πραγματικότητα είναι απάτη.
Πώς να διαπραγματευτείς ένα χαμηλότερο ενοίκιο.
Η διαπραγματευση είναι μια δύσκολη διαδικασία, αλλά δε σημαίνει απαραίτητα αντιπαράθεση.
- Αν έχεις σταθερή δουλειά (π.χ. δημόσιος υπάλληλος), ζήτησε έκπτωση αφού θα καταβάλλεις ολόκληρο το ενοίκιο στην ώρα σου.
- Διαπραγματεύσου άλλα προνόμια αντί έκπτωσης (και βάλ’ τα γραπτώς).
- Δείξε ότι θα νοιαστείς το σπίτι και θα το προσέχεις (δώσε συστατική επιστολή από προηγούμενο εκμισθωτή).
- Αν υπάρχει η δυνατότητα, πρόσφερε 4-6 ενοίκια μπροστά.
Μπορεί ο εκμισθωτής του σπιτιού να χρειάζεται μετρητά και να τον διευκολύνει αυτή η πρόταση. Έτσι όλοι βγαίνουν κερδισμένοι.
Και μόλις κλείσεις το σπίτι που θα νοικιάσεις, μπες στο Pricefox και σύγκρινε παρόχους ρεύματος και φυσικού αερίου για να έχεις το πιο φθηνό ρεύμα της αγοράς.